Jadłospis
Jadłospis może ulec zmianie.
Lista alergenów podana jest pod jadłospisem.
Jadłospis od 29.04.2024 do 03.05.2024
data dzień tygodnia | śniadanie | obiad | podwieczorek |
---|---|---|---|
29.04.2024 poniedziałek | kakao (120 ml) pieczywo mieszane (50 g), masło (5 g),wędlina (20 g), jajo (32g), sałata, pomidor (20 g) gruszka (100 g) alergeny: 1, 3, 7 | zupa brokułowa z pestkami słonecznika (200 ml) kasza gryczana (40 g), gulasz wieprzowy (70 g), cebula (10 g), marchew junior (70 g), ogórek kiszony (60 g) kompot (150 ml), jabłko (90 g) alergeny: 1, 7, 9 | kakao (120 g) jogurt (90 g), bananowo (50 g) truskawkowy (30 g), bułka maślana (50 g), masło (8 g) kalarepka (25g) alergeny: 1, 3, 7 |
30.04.2024 wtorek | drobny makaron (12 g) na mleku (170 ml) pieczywo mieszane (50 g), masło (5 g),ser żółty (30 g), sałata, papryka (12 g), ogórek kiszony (10 g) banan (100 g) alergeny: 1, 7
| ryżanka (200 ml) ziemniaki (150 g), kotlet mielony (80 g), jaja (8 g), cebula (9 g), bułka, kalafior (50 g) z groszkiem zielonym (10 g) i marchewką (10 g), surówka wielowarzywna (60 g) mięta (100 ml) jabłko (100 g) alergeny: 1, 3, 7, 9 | mleko (100 ml) bułka pszenna (45 g), masło (5 g), ser biały (25 g), jogurt (6 g), cukier (2 g), dżem, miód marchew (25g) alergeny: 1, 7 |
01.05.2024 środa |
alergeny: 1, 7 |
alergeny: 1, 7, 9 |
alergeny: 1, 3, 4, 7 |
02.05.2024 czwartek | kakao (120 ml) pieczywo mieszane (50 g) masło (5 g), polędwica (20 g), sałata, papryka (20 g) jabłko (100) alergeny: 1, 7 | pomidorowa z makaronem (200 ml) ziemniaki (150 g), jajo (90 g) w sosie koperkowym, śmietana (13 g), bukiet warzyw (70 g) kompot (150 ml), banan (100 g) alergeny: 1, 3, 7, 9, | herbata z cytryną (120 ml) bułka (50 g), masło (5 g), szynka delikatesowa (20 g), sałata , rzodkiewka (15g) ogórek kiszony (15 g) biszkopty (25g) alergeny: 1, 7 |
03.05.2024 piątek |
alergeny: 1, 7 |
alergeny: 1, 3, 4, 7, 9, |
alergeny: 1, 3, 7 |
Lista alergenów:
- zboża zawierające gluten
- skorupiaki i produkty pochodne
- jaja i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe)
- soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy
- seler i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki
- łubin
- mięczaki
Przyprawy
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, ziele angielskie, tymianek, cynamon.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Pieczywo podawane zamiennie do posiłków:
- bułka orkiszowa,
- bułka owsiana,
- bułka poznańska,
- chałka bez kruszonki,
- chleb biały,
- chleb mix – 5 zbóż,
- chleb orkiszowy,
- chleb razowy,
- chleb sojowy,
- chleb z dynią,
- chleb z siemieniem,
- chleb ze słonecznikiem,
- chleb żytni,
- grahamka,
- kajzerka.