Jadłospis
Jadłospis może ulec zmianie.
Lista alergenów podana jest pod jadłospisem.
Jadłospis od 12.05.2025 roku do 23.05.2025 roku
data dzień tygodnia | śniadanie | obiad | podwieczorek |
---|---|---|---|
16.05.2025 piątek | płatki owsiane 8 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, szynka gotowana 20 g, sałata, papryka 14 g, ogórek świeży 10 g jabłko 100 g alergeny: 1, 7 | zupa krupnik z kaszą jaglaną 200 ml ziemniaki 150 g, ryba smażona w sosie greckim (miruna filet 70 g, jajo 8 g, cebula 9 g, bułka, olej), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona 30 g, marchewka 10 g, jabłko 25g olej) mięta 100 ml, banan 100 g alergeny:1, 3, 4, 7, 9 | kawa zbożowa 5 g, na mleku 100 g kanapka: chleb mieszany 40 g, masło 8 g, pasta z jajka ze szczypiorkiem 40 g, sałata, rzodkiewka 12 g, ogórek kiszony 10 g alergeny: 1, 3, 7
|
19.05.2025 poniedziałek
| płatki jaglane 7 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, jajko 32 g ,szynka konserwowa 20 g, sałata, pomidor 14 g, ogórek kiszony 10 g jabłko 100 g alergeny: 1, 3, 7 | zupa pieczarkowa z makaronem 200 ml kasza bulgur 40 g, pulpet wołowo-wieprzowy w sosie pomidorowy (mięso wołowo- wieprzowe 70 g, jajko 8 g, cebula 8 g, bułka, przyprawy), ogórek kiszony 60 g, sałata z rzodkiewką i jogurtem 60 g kompot 150 ml, gruszka 100 g alergeny: 1, 3, 7, 9, 13 | mleko z rurką 250 ml kisiel owocowy 200 ml, rogalik maślany 50 g, masło 5 g chrupki kukurydziane 15 g alergeny: 1, 3, 7 |
20.05.2025 wtorek
| płatki kukurydziane 20 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, ser żółty 10 g, kiełbasa krakowska 10 g, sałata, papryka 14 g, ogórek świeży 10 g banan 100 g alergeny: 1, 7 | zupa kapuśniak z młodej kapusty 200 ml ziemniaki 150 g, sztuka mięsa w sosie własnym (szynka 100g, cebula 10g), mizeria 70 g (ogórek świeży 60 g, jogurt naturalny 10 g), buraczki duszone 70 g kompot 150 ml, arbuz 100 g alergeny: 1, 7, 9, 13 | kawa inka na mleku 120 ml ryż zapiekany z jabłkiem (ryż paraboliczny 28 g, śmietana 33 g, mleko 50 ml, cukier, cynamon, jabłko duszone 150 g) marchewka 25 g alergeny: 1, 7 |
21.05.2025 środa
| płatki owsiane 7 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, szynka gotowana 30 g, sałata, pomidor 14 g, ogórek kiszony 10 g gruszka 100 g alergeny: 1, 7 | zupa szpinakowo-szczawiowa z ziemniakami 200ml makaron (zwykły 23 g, pełnoziarnisty 25 g) z białym serem 70 g (cukier 4 g) i polewą owocową (banan 50 g wiśnia 42 g, jogurt 20 g), surówka z marchewki i jabłka (marchew 30 g, jabłko 20 g, rodzynki 5 g, jogurt 6 g), jabłko duszone 150 g woda z cytryną, imbirem i miodem 120 ml alergeny: 1, 3, 7, 9 | herbata z cytryną 120 ml kanapka: kajzerka 50 g, masło 5 g, pasta z tuńczyka 30 g, ogórek kiszony 10 g, szczypiorek kalarepka 15 g alergeny: 1, 4, 7 |
22.05.2025 czwartek
| kasza manna 7 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, polędwica sopocka 20 g, sałata, rzodkiewka 14 g, świeży ogórek 10 g arbuz 100 g alergeny: 1, 7 | zupa z soczewicą 200 ml kasza jęczmienna 40 g, gulasz drobiowy z warzywami (filet z kurczaka 80 g, cukinia 15 g, marchewka 15 g, papryka czerwona 10 g, cebula 8 g), surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska 40 g, papryka kolorowa 30 g, pomidor 10 g, olej 8 g) kompot 150 ml, jabłko 100g alergeny: 1, 7, 9 | herbata z cytryną 120 ml bułka maślana 40 g, masło 5 g, dżem 15 g galaretka z owocami 130 g (truskawki, jabłka ) alergeny: 1, 7 |
23.05.2025 piątek | płatki ryżowe 8 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, filet z indyka 20 g, sałata, papryka 14 g, ogórek kiszony 10 g jabłko 100 g alergeny: 1, 7 | zupa ogórkowa z koperkiem 200 ml ziemniaki 150 g, kotlet z ryby (filet z miruny 80 g, jajo 8 g, olej, bułka tarta), surówka z cykorii, ogórka kiszonego i jabłka 60 g, marchewka gotowana 70 g (marchewka, masło 5 g) herbata owocowa 100 ml, banan 100 g alergeny: 1, 3, 4, 7, 9 | mleko 120 g chałka 40 g masło 5 g, twarożek na słodko (ser biały 25 g, jogurt 6 g, cukier 2 g, wanilia), krem a la nutella (mleko kokosowe 12 g, daktyle 8 g, kakao) alergeny: 1, 3, 7 |
Lista alergenów:
- zboża zawierające gluten
- skorupiaki i produkty pochodne
- jaja i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe)
- soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy
- seler i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki
- łubin
- mięczaki
Przyprawy
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, ziele angielskie, tymianek, cynamon.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Pieczywo podawane zamiennie do posiłków:
- bułka orkiszowa,
- bułka owsiana,
- bułka poznańska,
- chałka bez kruszonki,
- chleb biały,
- chleb mix – 5 zbóż,
- chleb orkiszowy,
- chleb razowy,
- chleb sojowy,
- chleb z dynią,
- chleb z siemieniem,
- chleb ze słonecznikiem,
- chleb żytni,
- grahamka,
- kajzerka.