Jadłospis
Jadłospis może ulec zmianie.
Lista alergenów podana jest pod jadłospisem.
Jadłospis od 20.10.2025 roku do 24.10.2025 roku
data dzień tygodnia | śniadanie | obiad | podwieczorek |
---|---|---|---|
20.10.2025 poniedziałek
| drobny makaron 12 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, polędwiczka z warzywami 30 g, sałata, pomidor 14 g, ogórek kwaszony 10 g gruszka 100 g alergeny: 1, 3, 4, 6, 7 | zupa barszcz czerwony z ziemniakami 200 ml ziemniaki 150 g, kotlet z piersi indyka (filet z indyka 80 g jajko 8 g, bułka, przyprawy, olej), mizeria 60 g (ogórek świeży, jogurt naturalny), marchewka z groszkiem 70 g kompot 150 ml, jabłko 100 g alergeny: 1, 3, 7, 9, 13 | kakao 120 ml kanapka: chleb mieszany 40 g, masło 8 g, jajko 32 g, sałata, papryka czerwona 12 g, ogórek świeży 10 g alergeny: 1, 3, 6, 7, 8 |
21.10.2025 wtorek
| płatki jaglane 7 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, ser żółty 10 g, kiełbasa krakowska 10 g, sałata, papryka 14 g, ogórek świeży 10 g śliwki 100 g alergeny: 1, 6, 7 | rosół z makaronem i natką 200 ml ziemniaki 150 g, potrawka z kurczaka 160 g (śmietana 12 g, mąka, marchewka 10 g, natka), surówka z kapusty (kapusta czerwona 55 g, olej 10 g, marchewka 5 g, jabłko 10 g), bukiet warzyw 70 g (kalafior, brokuł, marchewka, masło 5 g) kompot 150 ml, jabłko 100 g alergeny: 1, 7, 9, 13 | herbata owocowa 120 ml legumina-kasza manna z polewą owocową (kasza manna 28 g, wiśnie 33 g, banan 20 g, mleko 50 ml, cukier, wanilia), bułka kukurydziana 45 g, masło 5 g biszkopty 10 g alergeny: 1, 3, 7 |
22.10.2025 środa
| kasza kukurydziana 7 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, szynka gotowana 30 g, sałata, pomidor 14 g, ogórek świeży 10 g banan 100 g alergeny: 1, 6, 7
| zupa jarzynowa 200 ml kluski leniwe 180 g (ser biały 150 g, jaja 25 g, mąka pszenna 40 g, orkiszowa 8 g, ziemniaki 50 g) masło klarowane, bułka tarta, cukier 10 g, mus owocowy: banan 50 g, truskawki 42 g, surówka z selera 20 g, marchewki 20 g, jabłka 25 g, rodzynek i jogurtu 6 g woda z imbirem, cytryną i miodem 120 ml, nektarynka 100 g alergeny: 1, 3, 7, 9, 13 | herbata z cytryną 120 ml kanapka: kajzerka 50 g, masło 5 g, pasta z tuńczyka 30 g, ogórek kiszony 10 g, papryka świeża 10 g marchewka 15 g alergeny: 1, 4, 7 |
23.10.2025 czwartek
| płatki owsiane 8 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, polędwica sopocka 20 g, sałata, rzodkiewka 14 g, pomidorki cherry 10 g, twarożek ze szczypiorkiem (ser biały 12 g, jogurt 5 g, szczypiorek) arbuz 100 g alergeny: 1, 7 | zupa fasolowa 200 ml kasza gryczana 40 g, gulasz wieprzowy z warzywami (szynka wieprzowa 70 g, marchewka 15 g, papryka kolorowa 10 g, cebula 8 g), surówka wielowarzywna 60 g (marchewka, seler, por, pietruszka, jabłko, jogurt naturalny) kompot 150 ml, gruszka 100 g alergeny: 1, 7, 9 | mleko z rurką 250 ml kisiel owocowy 200 ml, rogalik maślany 50 g, masło 5 g, miód chrupki kukurydziane 10 g alergeny: 1, 7 |
24.10.2025 piątek | płatki ryżowe 8 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, polędwica z indyka 20 g, sałata, papryka 14 g, ogórek świeży 10 g jabłko 100 g alergeny: 1, 6, 7 | zupa krupnik z kaszą jęczmienną 200 ml ziemniaki 150 g, ryba smażona w sosie greckim (miruna filet 70 g, jajo 8 g, cebula 9 g, bułka, olej), surówka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli 70 g mięta 100 ml, banan 100 g. alergeny: 1, 3, 4, 7, 9 | kawa zbożowa 5 g, na mleku 100 g kanapka: chleb mieszany 40 g, masło 8 g, ser żółty 20 g, sałata, pomidor 12 g, ogórek kiszony 10 g kalarepka 15 g alergeny: 1, 3, 7 |
Lista alergenów:
- zboża zawierające gluten
- skorupiaki i produkty pochodne
- jaja i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe)
- soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy
- seler i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki
- łubin
- mięczaki
Przyprawy
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, ziele angielskie, tymianek, cynamon.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Pieczywo podawane zamiennie do posiłków:
- bułka orkiszowa,
- bułka owsiana,
- bułka poznańska,
- chałka bez kruszonki,
- chleb biały,
- chleb mix – 5 zbóż,
- chleb orkiszowy,
- chleb razowy,
- chleb sojowy,
- chleb z dynią,
- chleb z siemieniem,
- chleb ze słonecznikiem,
- chleb żytni,
- grahamka,
- kajzerka.