Jadłospis
Jadłospis może ulec zmianie.
Lista alergenów podana jest pod jadłospisem.
Jadłospis od 18.11.2024 do 22.11.2024
data dzień tygodnia | śniadanie | obiad | podwieczorek |
---|---|---|---|
18.11.2024 poniedziałek | ryż 10 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, ser żółty 10 g, polędwica z indyka 10 g, sałata, pomidor 14 g, ogórek kiszony 10 g banan 100 g alergeny: 1, 3, 7 | zupa krem z cukinii i brokuła 200 ml z pestkami słonecznika kasza jęczmienna 40 g, gulasz wieprzowy (mięso szynka 70 g, papryka czerwona 12 g, marchewka 10 g, cebula 8 g), bukiet warzyw 70 g (kalafior, brokuł, marchewka, masło 5 g), surówka z pora 20 g i jabłka 45 g, z jogurtem 6 g kompot 150 ml, gruszka 100 g alergeny: 1, 3, 7, 9, | mleko 100 ml placki z jabłkiem i cukrem pudrem (mąka pszenna 35 g, jaja 22 g, jogurt 18 g, mleko 33 ml, jabłko 67 g, cukier puder), twarożek: ser biały 30 g, wanilia, jogurt 6 g, cukier 2 g alergeny: 1, 7 |
19.11.2024 wtorek | kasza manna 9 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, jajko 32 g, schab pieczony 10 g, sałata, papryka 14 g, pomidor 10 g kiwi 75g alergeny: 1, 7 | rosół z makaronem i natką 200 ml ziemniaki 150 g, potrawka z kurczaka 160 g (śmietana 12 g, mąka, marchewka 10g , natka), marchewka juniorka 70g, ogórek kiszony 50g kompot 150 ml, jabłko 100 g alergeny: 1, 7, 9 | kawa inka na mleku 120 ml ryż zapiekany z jabłkiem (ryż parab. 28 g, śmietana 33 g, mleko 50 ml, cukier, cynamon, jabłko duszone 150 g) kalarepka 25 g alergeny: 1, 7 |
20.11.2024 środa | kasza kukurydziana 7 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, polędwica drobiowa 30 g, papryka żółta 14 g, świeży ogórek 10 g mandarynka 100g alergeny: 1, 7 | zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem 200 ml naleśniki z serem (mąka: pszenna 15 g, pełnoziarnista 17 g, orkiszowa 15 g, jaja 30 g, mleko 67 ml), biały ser 100g, cukier 6 g) i polewą owocowo - jogurtową (banan 50 g, truskawka 42 g, jogurt 20 g), jabłko duszone 150 g, surówka z marchewki i brzoskwini (marchewka 30 g, jabłka 15 g, brzoskwinie 25g) woda z imbirem, cytryną i miodem 120 ml alergeny: 1, 7, 9 | herbata z cytryną 120 ml kanapka: bułka grahamka 50 g, masło 5 g, pasta z tuńczyka 30 g, rzodkiewka 5 g, ogórek kiszony 10 g, szczypiorek biszkopty 10 g alergeny: 1, 4, 7 |
21.11.2024 czwartek | drobny makaron 12 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, szynka z komina 30 g, sałata, rzodkiewka 14 g, ogórek świeży 10 g kefir 50 g jabłko 100 g alergeny: 1, 7 | zupa szczawiowo - szpinakowa z ziemniakami 200 ml ziemniaki 150 g, kotlet pożarski (filet z indyka 70 g, bułka 10 g, jajko 8 g, cebulka 5 g, olej, przyprawy), surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska 45 g, marchewka 10 g, ogórek świeży 10 g, koperek 2 g, oliwa z oliwek), brukselka 30 g kalafior 40g kompot 150 ml, banan 100 g alergeny: 1, 7, 9 | mleko 100 ml chałka 40 g, masło 6 g, twarożek (ser biały 25 g, jogurt 10 g, cukier 2 g), krem a la nutella (mleko kokosowe 12 g, daktyle 8 g, kakao) alergeny: 1, 3, 7 |
22.11.2024 piątek | płatki owsiane 8 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, sałata, szynka konserwowa 20g , pomidor 14 g, ogórek kiszony 10 g gruszka 100 g alergeny: 1, 7 | zupa pieczarkowa z makaronem 200 ml ziemniaki 150 g, ryba smażona (filet z miruny 80 g, jajo 8 g, olej, bułka tarta), sos grecki 70 g, surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona 30 g, marchewka 10 g, jabłko 25 g, olej rzepakowy) mięta 100 ml, jabłko 100 g alergeny:1, 3, 4, 7, 9 | jogurt owocowy: jogurt naturalny 80 g, banan 50 g, maliny 30 g, bułka orkiszowa 50 g, masło 5 g chrupki kukurydziane marchewka 25g alergeny: 1, 7 |
Lista alergenów:
- zboża zawierające gluten
- skorupiaki i produkty pochodne
- jaja i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe)
- soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy
- seler i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki
- łubin
- mięczaki
Przyprawy
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, ziele angielskie, tymianek, cynamon.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Pieczywo podawane zamiennie do posiłków:
- bułka orkiszowa,
- bułka owsiana,
- bułka poznańska,
- chałka bez kruszonki,
- chleb biały,
- chleb mix – 5 zbóż,
- chleb orkiszowy,
- chleb razowy,
- chleb sojowy,
- chleb z dynią,
- chleb z siemieniem,
- chleb ze słonecznikiem,
- chleb żytni,
- grahamka,
- kajzerka.