Jadłospis
Jadłospis może ulec zmianie.
Lista alergenów podana jest pod jadłospisem.
Jadłospis od 31.03.2025 roku do 04.04.2025 roku
data dzień tygodnia | śniadanie | obiad | podwieczorek |
---|---|---|---|
31.03.2025 poniedziałek | płatki owsiane 7 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, jajo 32 g, szynka z kotła 20 g, sałata, pomidor 14 g, ogórek kiszony 10 g jabłko 100 g alergeny: 1, 3, 7 | zupa krem z zielonych warzyw 200 ml z pestkami słonecznika spaghetti (makaron 45 g, mięso wieprzowe 75 g, żółty ser 10 g, cebulka 5 g, przecier pomidorowy 30 g), sałatka z ogórka 70 g (ogórek kiszony 60 g, papryka świeża 20 g , cebula 10 g, olej) kompot 150 ml, gruszka 100 g alergeny: 1, 3, 7, 9 | mleko 100 ml placki z jabłkiem i cukrem pudrem (mąka pszenna 35 g, jaja 22 g, jogurt 18 g, mleko 33 ml, jabłko 67 g, cukier puder), dżem 20 g alergeny: 1, 7 |
01.04.2025 wtorek | drobny makaron 12 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, ser żółty 10 g, filet z indyka 10 g, sałata, papryka 14 g, ogórek świeży 10 g banan 100 g alergeny: 1, 7 | zupa barszcz czerwony 200 ml kasza bulgur 40 g, polędwiczki wieprzowe (polędwiczki wieprzowe 70 g, cebula 10 g, olej 5 g), surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska 40 g, papryka kolorowa 40 g, rzodkiewka 10g, olej 8 g), brokuł 70 g kompot 150 ml, jabłko 100 g alergeny: 1, 7, 9 | kakao 120 ml bułka pszenna 45 g, dżem 20 g, masło 5 g, jabłko pieczone 110 g z kruszonką 32 g, alergeny: 1, 7 |
02.04.2025 środa | płatki kukurydziane 15 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, szynka z komina 30 g, sałata, papryka 14 g, pomidor 10 g gruszka 100 g alergeny: 1, 7 | zupa jarzynowa 200 ml naleśniki z serem (mąka: pszenna 15 g, pełnoziarnista 17 g, orkiszowa 15 g, jaja 30 g, mleko 67 ml), biały ser 100 g, cukier 6 g) i polewą owocowo - jogurtową (banan 50 g, truskawka 42 g, jogurt 20 g), jabłko duszone 150 g, surówka z marchewki 20 g i jabłka 35 g woda z imbirem, cytryną i miodem 120 ml alergeny: 1, 3, 7, 9, 13 | herbata z cytryną 120 ml kanapka: bułka grahamka 50 g, masło 5 g, pasta z makreli w pomidorach 30 g , ogórek kiszony 10 g, szczypiorek biszkopty 10 g alergeny: 1, 4, 7 |
03.04.2025 czwartek | kasza manna 9 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, polędwica sopocka 20 g, sałata, rzodkiewka 14 g, świeży ogórek 10 g, twarożek ze szczypiorkiem (ser biały 12 g, jogurt 5 g, szczypiorek) pomarańcze 80 g alergeny: 1, 7 | pomidorowa z ryżem 200 ml ziemniaki 150 g, pieczeń rzymska (mięso drobiowo-wieprzowe 80 g, jajko 9 g, cebula 9 g, bułka, olej), mizeria 70 g (ogórek świeży 60, jogurt naturalny 10 g), fasolka szparagowa 70g kompot 150 ml, jabłko 100 g alergeny: 1, 7, 9, 13 | mleko z rurką 250 ml kisiel owocowy 200 ml, rogalik maślany 50 g, masło 5 g chrupki kukurydziane 15 g alergeny: 1, 3, 7 |
04.04.2025 piątek | płatki jęczmienne 8 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, szynka gotowana 20 g, sałata, papryka 14 g, świeży ogórek 10 g jabłko 100 g alergeny: 1, 7 | zupa ogórkowa 200 ml ziemniaki 150 g, kotlet z ryby (filet z ryby 80 g, jajo 8 g, olej, bułka tarta), bukiet warzyw 70 g (kalafior, brokuł, marchewka, masło 5 g) mięta 100 ml, banan 100 g alergeny:1, 3, 4, 7, 9
| kawa zbożowa 5 g, na mleku 100 g kanapka: chleb mieszany 40 g, masło 8 g, ser żółty 20 g, sałata, pomidor 12 g, ogórek kiszony 10 g alergeny: 1, 3, 7 |
Lista alergenów:
- zboża zawierające gluten
- skorupiaki i produkty pochodne
- jaja i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe)
- soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy
- seler i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki
- łubin
- mięczaki
Przyprawy
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, ziele angielskie, tymianek, cynamon.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Pieczywo podawane zamiennie do posiłków:
- bułka orkiszowa,
- bułka owsiana,
- bułka poznańska,
- chałka bez kruszonki,
- chleb biały,
- chleb mix – 5 zbóż,
- chleb orkiszowy,
- chleb razowy,
- chleb sojowy,
- chleb z dynią,
- chleb z siemieniem,
- chleb ze słonecznikiem,
- chleb żytni,
- grahamka,
- kajzerka.