Jadłospis
Jadłospis może ulec zmianie.
Lista alergenów podana jest pod jadłospisem.
Jadłospis od 30.06.2025 roku do 04.07.2025 roku
data dzień tygodnia | śniadanie | obiad | podwieczorek |
---|---|---|---|
30.06.2025 poniedziałek
| płatki jaglane 8 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, pasta z makreli i sera białego 20 g, szynka wieprzowa 20 g, sałata, pomidor 14 g, ogórek kiszony 10 g morele 100 g alergeny: 1, 3, 7 | zupa kalafiorowa 200 ml ziemniaki 150 g, kotlet mielony (mięso wołowo-wieprzowe 80 g, jajko 9 g, cebula 9 g, bułka, olej) marchewka z groszkiem 70 g, surówka z ogórka świeżego z rzodkiewką, śmietaną i jogurtem 70 g kompot 150 ml, jabłko 100 g alergeny: 1, 3, 7, 9 | makaron - zwykły17 g, pełnoziarnisty 17 g, polewa bananowo 50 g truskawkowa 30 g jogurtowa 20 g chrupki kukurydziane 25 g alergeny: 1, 7 |
01.07.2025 wtorek
| płatki ryżowe 8 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, ser żółty 10 g, filet z indyka 20 g, sałata, papryka 14 g, ogórek świeży 10 g banan 100 g alergeny: 1, 7 | zupa krem z brokuła 200 ml ziemniaki 150 g, kurczak pieczony (udziec z kurczaka 100 g, przyprawy, olej), fasolka szparagowa 70 g kompot 150 ml , jabłko 100 g alergeny: 1, 7, 9 | kawa zbożowa 5 g, na mleku 100 g zapiekanka z żółtym serem (bułka pszenna 45 g, ser żółty 15 g, szynka konserwowa 15 g, masło, zioła) sos pomidorowy alergeny: 1, 7 |
02.07.2025 środa
| zacierka na mleku 12 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, parówki z szynki 50 g, papryka świeża 14 g, sos pomidorowy arbuz 100 g alergeny: 1, 7 |
zupa ogórkowa 200 ml naleśniki z serem (mąka: pszenna 15 g, pełnoziarnista 17 g, orkiszowa 15 g, jaja 30 g, mleko 67 ml, biały ser 100 g, cukier 6 g) i polewą owocowo - jogurtową (banan 50 g, truskawka 42 g, jogurt 20 g), jabłko duszone 150 g, surówka z marchewki 20 g i jabłka 35 g woda z imbirem, cytryną i miodem 120 ml alergeny: 1, 7, 9 | herbata z cytryną 120 ml kanapka: bułka grahamka 50 g, masło 5 g, pasta z makreli wędzonej 30 g, ogórek kiszony 10 g, szczypiorek kalarepka 25 g alergeny: 1, 4, 7 |
03.07.2025 czwartek
| kasza manna 9 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, polędwica sopocka 20 g, sałata, rzodkiewka 14 g, pomidor 10 g, twarożek ze szczypiorkiem (ser biały 12 g, jogurt 5 g, szczypiorek) nektarynka 80 g alergeny: 1, 7 | zupa pomidorowa z makaronem 200 ml ryż paraboliczny 40 g, indyk z warzywami (pierś z indyka 70 g, papryka kolorowa, cebulka, cukinia 60g), surówka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli 70 g kompot 150 ml, jabłko 100 g alergeny: 1, 7, 9, 13 | herbata owocowa 120ml bułka orkiszowa 45 g, masło 5 g, miód 15 g, budyń waniliowy - skrobia ziemniaczana 10 g, jaja 13 g, mleko 150 ml, wanilia, cukier 5 g, mus: banan 50 g wiśnia 30 g alergeny: 1, 7 |
04.07.2025 piątek | płatki owsiane 8 g, na mleku 170 ml kanapka: pieczywo mieszane 50 g, masło 5 g, szynka gotowana 30 g, sałata, papryka 14 g, ogórek świeży 10 g jabłko 100 g alergeny: 1, 7 | zupa krupnik z kaszą jaglaną 200 ml ziemniaki 150 g, ryba smażona w sosie greckim (miruna filet 70 g, jajo 8 g, cebula 9 g, bułka, olej), surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona 30 g marchewka 10 g, jabłko 25g olej) mięta 100 ml, banan 100 g alergeny: 1, 3, 4, 7, 9 | herbata z cytryną 120ml kanapka: chleb mieszany 40 g, masło 8 g, pasta z jajka ze szczypiorkiem 40 g, sałata, rzodkiewka 12 g, ogórek kiszony 10 g alergeny: 1, 3, 7 |
Lista alergenów:
- zboża zawierające gluten
- skorupiaki i produkty pochodne
- jaja i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe)
- soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy
- seler i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki
- łubin
- mięczaki
Przyprawy
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, ziele angielskie, tymianek, cynamon.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Pieczywo podawane zamiennie do posiłków:
- bułka orkiszowa,
- bułka owsiana,
- bułka poznańska,
- chałka bez kruszonki,
- chleb biały,
- chleb mix – 5 zbóż,
- chleb orkiszowy,
- chleb razowy,
- chleb sojowy,
- chleb z dynią,
- chleb z siemieniem,
- chleb ze słonecznikiem,
- chleb żytni,
- grahamka,
- kajzerka.